Pentru Istoria Moldovei

o inițiativă civică de a aduce la valorile Europene Ministerul Educației și Cercetării din R. Moldova. Denumirea etnocentrică a unui obiect școlar de istorie într-o țară multietnică o considerăm discriminatorie, neetică și contravine multiplelor convenții internaționale, a legislației naționale și pur și simplu a bunului simț de coabitare a comunităților etnice din țara noastră comună. Ministerul, după opinia autorilor, insistă pe etno-centrism focalizat pe etnia română, în sistemul educațional din R. Moldova - probabil din exces de zel de "luptă antisovietică", pe care unii reprezentați ai elitei moldovenești cred că ar conduce în mod eroic - etnocentrism ce are, după opinia noastră rezultate nefaste asupra societății și ne îndepărtează atât de valorile europene, cât și pe viitor de suveranitatea și independența tării noastre comune. Notăm că grupul de inițiativă, alcătuit din moldoveni, nu are (cu toate că s-a adresat de multiple ori) niciun suport/inițiativă din partea unor state terțe, de la Vest fie sau Est

View the Project on GitHub sdudnic/istoria

Petiția pentru Istoria Moldovei își dorește să aducă in R. Moldova o educație națională inclusivă, fără ideologii naționaliste subiective.

Textele următoare de bază sunt disponibile:

Noutăți

Acceptarea petiției de către Avocatul Poporului

17.01.2025 Avocatul Poporului a acceptat petiția noastră privind denumirea obiectului “Istoria Românilor” și a promis să investigheze problema în detaliu. Acesta este un pas important în recunoașterea discriminării etnice în educația din Republica Moldova.


Scrisoare către ECRI privind discriminarea etnică în educație

12.01.2025 Grupul de Inițiativă pentru Istoria Moldovei și-a exprimat regretul că ECRI nu a adăugat subiectul istoriei în cel de-al șaselea raport privind Republica Moldova, în ciuda semnalărilor clare și a precedentului stabilit de raportul din 2005 privind România, unde probleme similare de denumire au fost identificate. Grupul subliniază că denumirea cursului de istorie “Istoria Românilor” este discriminatorie și reflectă o politică de de-moldovenizare. De asemenea, se menționează legăturile personale și posibilele conflicte de interese între membrii ECRI și autoritățile moldovenești. Grupul solicită un răspuns explicit din partea ECRI și amenință cu escaladarea problemei la niveluri superioare ale Consiliului Europei dacă nu se primește un răspuns adecvat.


Răspunsul ECRI la scrisoarea din 27.12.2024

10.01.2025 Domnul Johan Friestedt, Secretar Executiv al Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), a răspuns la scrisoarea noastră adresată domnului Bertil Cottier, Președintele ECRI, din 27 decembrie 2024. În răspuns, ECRI a subliniat că nu poate interveni în procedurile naționale de plângere, dar poate examina dacă normele sale privind prerogativele, eficiența și independența organismelor de promovare a egalității sunt respectate. În raportul său din noiembrie 2024, ECRI a recomandat armonizarea competențelor și eficienței Consiliului pentru egalitate cu normele ECRI și asigurarea resurselor necesare. De asemenea, ECRI a încurajat autoritățile să dezvolte învățământul despre istoria și cultura minorităților, inclusiv ucraineni, ruși, găgăuzi, bulgari și romi, în toate școlile din Moldova. Informațiile despre măsurile luate sau lipsa acestora vor fi utile pentru ECRI în viitorul ciclu de monitorizare.


Promisiune nerespectată din partea Presedintelui Consiliului pentru egalitate

02.01.2025 În cadrul audienței din 16.08.2024, Ian Feldman, pesedintele Consiliului pentru egalitate din Moldova, a confirmat că petiția este una din datoriile vechi pe care le are și că va fi găsită o soluție maximum până la Anul Nou (sfârsitul lui 2024), promisiune care nu a fost ținută.


Adresare către ECRI privind inacțiunea instituțiilor

27.12.2024 Domnul Bertil Cottier, Președinte al Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), a fost informat despre situația alarmantă a inacțiunii instituționale și tergiversării sistematice în cazul petiției noastre din 2019 privind denumirea obiectului „Istoria Românilor” în curricula școlară a Republicii Moldova. În scrisoare, am subliniat că denumirea obiectului exclude perspectivele culturale și istorice ale celorlalte comunități etnice din Moldova, afectând coeziunea socială și perpetuând discriminarea. Am solicitat clarificări publice din partea ECRI și includerea subiectului discriminării etnice în educație în următoarele rapoarte sau sesiuni de monitorizare.


Scrisoare către Ministrul Educației și Cercetării privind denumirea obiectului de studiu „Istoria Românilor”

03.10.2024 Grupul de Inițiativă pentru Istoria Moldovei a trimis o scrisoare către Ministrul Educației și Cercetării, domnul Dan Perciun, în care se atrage atenția asupra denumirii obiectului de studiu „Istoria Românilor”. În scrisoare, se subliniază că această denumire este discriminatorie într-un stat multietnic și contravine principiilor unei societăți pluraliste și echitabile. Scrisoarea a fost înregistrată de către minister cu numărul 17744 din 04.10.2024, executor Lungu Corina 022 23 24 72.
UPD: Până la data de 18 ianuarie 2025, nu a fost primit niciun răspuns.


Audiență online cu Președintele Consiliului

01.08.2024 pentru egalitate Ian Feldman la subiectul discriminare în denumirea istoriei naționale din Moldova (Istoria “Românilor”), vineri 16.08.2024 la ora 15:30


Feedback de la Consiliu înainte de a trimite în contencios administrativ

`10.05.2024 în care obținem răspunsul Consiliului înainte de a trimite dosarul în contencios administrativ si refuzăm așa o atitudine.


Precizări pentru Comisia Drepturilor Omului, la răspunsul lor la scrisoarea din 28.12.23 (menționată mai jos)

28.12.2023 în care precizam ca se cere o acțiune din partea Parlamentului, nu doar a Consiliului.


Întrebare către Comisia juridică: cum de făcut ca Consiliul să respecte legea:

28.12.2023 unde intrebăm Parlamentul (Comisia Juridică, de aceasta dată), cum de făcut ca Consiliul să fie obligat să respecte propriul regulament.


Feedback de la Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței

08.07.2022 unde ne asigură că problema denumirii obiectului istoriei va fi inclusă în al 6-lea raport pe R. Moldova

[MD] [RU]


Европейская комиссия против расизма и нетерпимости (ECRI) Совета Европы знают о проблеме Истории Румын еще с 2020, мы получили сегодня еще раз подтверждение что информация о названии предмета будет включена в 6-ой отчет по Республике Молдова, после мониторинга этой коммиссии нашей страны, но к сожалению лишь к 2024…

Именно ECRI делали похожее замечание Румынии в свое время.


02.07.2022 Grupul cere Parlamentului modificarea legii 298 cu privire la activitatea Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității

Cauza invocata de grup este ca funcționarea Consiliului cu regulile de joc actuale duce la abuzuri si la cazuri de petiții nesoluționate ori de cate ori Consilierii nu au dorința de a decide pe un subiect “sensibil” (detalii aici)


Răspunsul Comisiei Drepturilor Omului la propunerea de desființare a Consiliului

29.06.2022 Comisia răspunde: noi nu ne implicăm, adresați-vă în judecată sau la ministerul justiției


Cerere către Comisia Drepturilor Omului de a propune Parlamentului desființarea Consiliului

23.06.2022 se adresează o scrisoare deschisă Comisiei parlamentare a Drepturilor Omului

În urma lipsei de decizie în cazul petiției “Pentru Istoria Moldovei”, care cere recunoașterea discriminării în denumirea obiectului de istorie națională, petiționarii au adresat o scrisoare deschisă Comisiei parlamentare a Drepturilor Omului în care cer să fie discutată în Parlament reformarea sau desființarea Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, din cauza, după opinia lor, a ineficienței acestei structuri de stat, menită să protejeze drepturile omului în domeniul discriminării.

A citi scrisoarea deschisă este posibil aici.


Publicarea paginii web pentru petiție

22.06.2022 de astăzi publicam toate informațiile referitoare la proiect publicului interesat pe aceasta pagina, la care poate contribui oricine


Răspunsul Ombudsmanului austriac la întrebarea despre discriminarea etnică în educație

19.10.2021 Ombudsmanul austriac pentru întrebări de valori și conflicte culturale a răspuns la întrebarea noastră privind discriminarea etnică în educație. În răspuns, se subliniază că curricula de istorie din Austria evită orice concept discriminatoriu și tratează toate grupurile etnice, lingvistice, religioase și culturale în mod egal, conform constituției democratice.


Răspunsul Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului din Moldova

12.10.2021, în care refuza de a analiza petiția


Răspunsul Ministerului Educației la interogarea președinției

11.10.2021, în care ne explică spațiile teoretice ale curiculei (spații care nu au nicio legătură cu denumirea obiectului și deci nici cu petiția) și ne trimite cultural să ne căutăm de treabă


Răspunsul Grupului de inițiativă către președinție și Minister (rămas fără niciun retur din partea adresaților)

13.10.2021 prin care arătam ca nu exista nicio legătură intre răspunsul lor și întrebarea noastră, se poate integral citi aici


Răspunsul Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului din Moldova

12.10.2021, în care refuza de a analiza petiția


Întrebarea CDO (Parlament) către Consiliu

19.08.2021, în care întreabă de ce nu iau decizia

Răspunsul Consiliului către CDO (Parlament)

19.08.2021, în care încearcă să explice de ce nu iau nicio decizie


Petitia schimba numărul in 150/20

15.07.2020, răspunsul Consiliului la relansarea petiției


Răspunsul Ministerului (dl Popovici) către Consiliu

11.12.2019, în care vorbește despre structurarea conținuturilor educaționale și 5% de istorie “locală”, subiecte care nu are legătură directă cu denumirea obiectului școlar - subiectul petiției.


Amânarea petiției către grupul de inițiativa pentru a aduce mai multe materiale

28.10.2019 Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității ia luat act de solicitarea grupului și vă informă că examinarea sesizării înregistrată la data de 09.10.2019 sub nr. 1526 se suspendă.


Varianta initiala a petitiei catre Consiliu este intregistrata.

15.10.2019, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității vă informează că petiția dvs a fost înregistrată sub nr. 1526 la 09.10.2019. Despre rezultatul examinării veți fi informat suplimentar. Roaga să se confirme recepționarea.


Varianta inițială a petiției către Consiliu

09.10.2019, se trimite prima scrisoare electronica la Consiliu, pentru a pune problema denumirii obiectului “Istoria Românilor” ca fiind discriminatorie, petiția se accepta de către Consiliu, și clasează sub numărul 1526. Întrebarea se rezuma la, citat, “dacă acest subiect [denumirea obiectului de istorie națională n.e.] poate constitui o încălcare a drepturilor etnice ale populației Republicii Moldova, și posibil și o încălcare a drepturilor copiilor la o educație echitabilă.”


Tu poți contribui la proiect!

SCRIE-NE AICI, vom fi bucuroși de orice comentariu sau propunere!

Avem mai multe chestii de făcut în comun: