Pentru Istoria Moldovei

o inițiativă civică de a aduce la valorile Europene Ministerul Educației și Cercetării din R. Moldova. Denumirea etnocentrică a unui obiect școlar de istorie într-o țară multietnică o considerăm discriminatorie, neetică și contravine multiplelor convenții internaționale, a legislației naționale și pur și simplu a bunului simț de coabitare a comunităților etnice din țara noastră comună. Ministerul, după opinia autorilor, insistă pe etno-centrism focalizat pe etnia română, în sistemul educațional din R. Moldova - probabil din exces de zel de "luptă antisovietică", pe care unii reprezentați ai elitei moldovenești cred că ar conduce în mod eroic - etnocentrism ce are, după opinia noastră rezultate nefaste asupra societății și ne îndepărtează atât de valorile europene, cât și pe viitor de suveranitatea și independența tării noastre comune. Notăm că grupul de inițiativă, alcătuit din moldoveni, nu are (cu toate că s-a adresat de multiple ori) niciun suport/inițiativă din partea unor state terțe, de la Vest fie sau Est

View the Project on GitHub sdudnic/istoria

Bună ziua,

Am făcut cunoștință cu răspunsul Ministerului Învățămîntului, 03-1-09-436 din 11.10.2021, și sînt nevoit să constat următoarele lucruri: (vom denumi în continuare “Consiliu”, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității din Republica Moldova).

Ce se cerea

Ce a făcut

Constatăm că:

a) Toate instanțele administrative sus-menționate nu respectă timpul de tratare a petițiilor, acest nerespect fiind sistematic, cronic și ilegal. Legile nu pedepsesc această atitudine, iar cetățenii nu pot decît să deplîngă această situație și să ceară o modificare a legislației pentru ca responsabilii administrativi să poarte răspundere personală pentru întîrzierea răspunsurilor către cetățeni/grupuri de cetățeni;

b) Petiția era adresată Președintelui Republicii Moldova, nu administrației prezidențiale. Petiționarii nu au primit absolut nicio atitudine din partea președintelui țării, căruia i-a fost adresată petiția;

c) Administrația președintelui nu a intrat în esența problemei, nu a înțeles subiectul și a făcut acțiuni complet inutile, care nu puteau și nici nu au adus vreo satisfacție cererii inițiale. Prin mecanismul “telefonului stricat”, a făcut un demers distorsionat Ministerului;

d) Răspunsul Ministerului este irelevant, deoarece nu este legat de cererea inițială și este complet deconectat de la temă, concret:

Nici Ministerul, nici Președinția nu au legat nici logic, nici în altă manieră elementele din textul petiției de elementele din răspunsul la această petiție, fiind lipsă de cauză-efect între cerere și răspuns.

Continuăm deci, ca și doi ani în urmă, să deplîngem:

Primul punct este neconstituțional (ideologia de stat e interzisă de Constituție);
Al doilea punct constituie discriminare (favoritismul față de un grup etnic și excluderea celorlalte);
Al treilea punct este pur și simplu rușinos.

Așadar, la acest moment:

În urma analizei acestei situații de blocaj, Grupul de inițiativă consideră că:

Se va face o cerere la organismele internaționale competente, cu descrierea istoricului problematicii, răspunsurile și timpurile de răspuns, incluzînd nominativ toți responsabilii care au participat la blocarea procesului: șefii de direcții, președinți de consiliu, Avocatul Poporului, responsabilii administrației prezidențiale, inclusiv Președintele Republicii.

Vom cere să fie trași la răspundere, în caz de constatare a discriminării, toți miniștrii Educației care au tolerat existența discriminării și a propagandei ideologice de stat, precum și despăgubiri materiale familiilor elevilor care se declară afectați de presupusa discriminare, din bugetul de stat.

Vom cere să se stabilească o responsabilitate clară pentru fiecare parte interogată, în afara Ministerului, pentru încălcarea procesului administrativ de petiționare, încălcarea termenilor de răspuns legale etc.

Cu respect,

Grupul de inițiativă pentru Istoria Moldovei