o inițiativă civică de a aduce la valorile Europene Ministerul Educației și Cercetării din R. Moldova. Denumirea etnocentrică a unui obiect școlar de istorie într-o țară multietnică o considerăm discriminatorie, neetică și contravine multiplelor convenții internaționale, a legislației naționale și pur și simplu a bunului simț de coabitare a comunităților etnice din țara noastră comună. Ministerul, după opinia autorilor, insistă pe etno-centrism focalizat pe etnia română, în sistemul educațional din R. Moldova - probabil din exces de zel de "luptă antisovietică", pe care unii reprezentați ai elitei moldovenești cred că ar conduce în mod eroic - etnocentrism ce are, după opinia noastră rezultate nefaste asupra societății și ne îndepărtează atât de valorile europene, cât și pe viitor de suveranitatea și independența tării noastre comune. Notăm că grupul de inițiativă, alcătuit din moldoveni, nu are (cu toate că s-a adresat de multiple ori) niciun suport/inițiativă din partea unor state terțe, de la Vest fie sau Est
Buna ziua,
Va mulțumesc pentru reacție, dle NOVAC.
Îmi permit sa va atrag atenția, ca scrisoarea era adresată NU către Consiliul pentru egalitate, ci către membrii Parlamentului, si anume, Comisiei Juridice (CJI), si, între altele, Comisiei Drepturilor Omului (CDO). Comisia Domneavoastra (CDO) cu toate ca nu a ramas pasiva si a reactionat cu câteva scrisori, din păcate, nu a modificat situația existentă.
Regulamentul actual (anexa din legea Nr. 298 din 21-12-2012 cu privire la activitatea Consiliului) care gestionează Consiliul pentru egalitate îi permite acestui Consiliu sa lase fără de răspuns petițiile cetățenilor, timp de ani de zile.
De aceea, ne-am adresat către Parlament, nu catre Consiliu, deoarece, in opinia noastra, doar Parlamentul poate modifica regulamentul.
Dat fiind acestea, m-am adresat la Parlament, deoarece este organul care poate interveni in completarea Regulamentului Consiliului. Cetățenii, daca s-au adresat la Consiliu, trebuie sa fie asigurati prin lege, ca vor primi un răspuns decisiv: petiționarii fie sunt, fie nu discriminati.
Ce așteptam de la Consiliu a) sa fie recunoscut ca denumirea obiectului de istorie națională, este, sau nu este, discriminatorie. b) Autorii in petiție au adus cateva pagini de argumente juridice din dreptul național si internațional in favoarea opiniei noastre. Autorii petitiei nu sunt juriști, si nu sunt experți in discriminare, spre deosebire de membrii Consiliului. Deci noi asteptam o decizie a Consiliului sa fie cel puțin la fel de argumentata, juridic.
Ce așteptam de la Parlament: Independent de decizia Consiliului, adresarea noastra catre membrii Parlamentului este sa nu lase regulamentul Consiliului in starea actuala, ci sa propuna modificari. De exemplu:
Altfel, se primește ca exista o discriminare a petiționarilor, la unii, care au noroc, deciziile se iau, la altii, deciziile nu se iau.
Cu respect,
Sergiu DUDNIC