Astăzi, 27 august, marcăm ziua Independenței Republicii Moldova. Sa vedem de ce această independență importantă pentru fiecare stat. Care e sensul acestei independențe și ce ne aduce nouă, cetățenilor Republicii Moldova. Să începem de la înființarea mărcii Moldova, foarte pe scurt, după care vom vedea ce probleme avem în prezent.

1346 - descălecarea lui Dragoș, înființarea mărcii Moldova
1359 - declararea independenței Moldovei, Bogdan I, de la Ungaria
1365 - recunoașterea independenței Moldovei de către Ungaria
1457-1504 - domnia lui Ștefan cel Mare, când Moldova se afirma ca Subiect, și nu Obiect, al relațiilor internaționale
1775 - cedarea de către Imperiul Otoman a părții de Nord a Moldovei (Bucovina) imperiului Habsburgic
1812 - cedarea de către Im. Otoman a părții de Est a Moldovei (Basarabia) Imperiului Rus
1856 - trei județe din sudul Basarabiei revin la Moldova de Vest
1859 - apariția principatelor Unite a Moldovei și Țării Românești
1878 - dispariția de jure a Moldovei (de Vest), formarea statului modern România
1878 - cele trei județe de Sud ale Basarabiei revin la Basarabia (simbolic e că județele Basarabene nu intra în România nou creată)
1917 - apariția primei Republici Moldovenești: Basarabia se proclamă Republică Democratică Moldovenească, de la URSS
1918 - alipirea Basarabiei la România, nerecunoscută de URSS, de aceea are loc la
1924 - crearea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești la stânga Nistrului
1940 - apariția Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești în cadrul URSS
1990 - declarația de independentă a Transnistriei, nerecunoscută
1991, 27 august - proclamarea independenței Republicii Moldova

Pentru adepții naționaliști ardenți amintesc că Moldovenii dintre Nistru și Prut practic nu au participat la crearea/consolidarea statului român, și în toată istoria sa seculara a fost administrată de România timp sumar de 25 de ani.

Din păcate după destrămarea URSS, Moldova, economic, dar și social, și politic, a degradat simțitor. Independență a arătat pregătirea, dat fiind și experiența slabă a elitelor politice locale de a administra o republica. Noi nu am avut elite refugiate, care au revenit în tara, după exemplul țărilor Baltice. O parte din experți străini au plecat sau au fost mânați de valul de naționalism care a cuprins tânăra republica, alta parte a elitei au emigrat din țară, care și pe unde, prin România, Rusia, în alte tari europene și nu doar. Starurile Moldovenești, mai vechi sau mai noi, de cele mai multe ori trăiau sau se produceau în străinătate. Care au fost cauzele acestei lipse de entuziasm în construirea unui stat în conformitate cu noile principii democratice? Probabil, Moldovenilor le încurca lipsa oarecare de reactivitate. Ei sunt greu de schimbat. Revoluțiile și evoluțiile pot fi catalizate, sau simulate la noi, însă conservatismul național joacă un rol dublu: pe de o parte, conserva autenticitatea națională, pe de alta, însă, frânează schimbările și reformele. Poporul greu reacționează la orice îi propun noii lideri. Inclusiv la înlocuirea simbolurilor identității naționale. Însă dacă aceasta se insista, și persista, cu timpul, oamenii la fel de greu se vor debarasa de asemenea clișee.

Ce s-a făcut oare de către conducerea noastră pentru consolidarea statului?

Președintele Moldovean, care în programul sau electoral promitea acordul de frontieră cu țara vecină și “Istoria Moldovei”, sancționarea partidelor anticonstituționale și ilegale, și în final sa se laude doar cu crearea câtorva comisii, rezultatul cel mai probabil al cărora va fi doar consumul banilor din bugetul de stat pentru salariile membrilor acestor comisii. Când un ministru, aparent moldovenist, refuza sa recunoască ca istoria Moldovei este discriminatorie pentru 93,1% ale populației, care nu s-au declarat români?

Mai sus pomeneam de partide anticonstituționale și ilegale. Despre ce partide ar fi vorba?

Haideți sa presupunem ca exista o lege, în care se zice “este interzis furtul, violul și omorul” Dacă cineva fură, este pedepsit conform legii. Ce se întâmplă la noi?! În lege/Constituție scrie, dacă e sa prescurtăm: “partidele care militează împotriva suveranității, democrației, și chema la violență sunt anticonstituționale/ilegale”. Însa niciun partid anti-suveran naționalist nu este pedepsit, pe motiv că nu ar chema la violențe. Asta ca și cum, din legea de mai sus, oamenii care fură, însă nu și omoară, trebuie sa fie achitați imediat!

Sa vedem Constituția RM,

Art. 41(4) “Partidele și alte organizații social-politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranității și independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova sînt neconstituționale”,

Legea “privind partidele politice”, nr. 294 21/12/2007:

Art.3(1) Sînt interzise partidele politice care, prin statutul, programul și/sau activitatea lor, militează împotriva suveranității, […] utilizează […] mijloace ilegale sau violente, incompatibile cu principiile fundamentale ale democrației.

Fiecare din punctele acestei legi interzic activitatea politică, respectiv dacă un partid militează împotriva Suveranității conform acestei legi el este ilegal Independent dacă utilizează sau nu mijloace violente. Oare juriștii noștri nu pot să vină de sine stătător la așa concluzii elementare?

Și când unii politicieni de la noi spun “la mulți ani Moldova” și în același timp insistă că populația majoritară a Moldovei sunt români, contrar expresii populației exprimată în recensămintele naționale, ca limba de stat se numește “română”, contrar acelorași recensăminte, care sunt niște expresii democratice a populației, cât și a Constituției, adoptată de un parlament, ales democratic, că unică literatură ce se merită de învățat la copii este cea a românilor și că unica istorie care se mărită de învățat la școală este istoria românilor, care este sensul sa spui “La mulți ani Moldova!” Ce perspective are o țară cu o identitate de stat impusă, a unei țări vecine. Oare Austria, vecina Germaniei, nu poate fi un exemplu pentru Moldova a unei tari Europene, Democratice și Prospere, cu identitatea sa proprie?

Am dori ca Europa sa fie mandra ca are în componența sa, așa a un stat frumos, cu oameni harnici, ospitalieri și binevoitori.

La Mulți Ani!

Să trăiască Republica!
Și sa trăiască Moldova!