Când Moldoveanul cauta soluții de ieșire din criza,
observam ca felul sau de a gândi nu se modifica cu trecerea timpului...
(sondaj de opinie - la sfârșitul articolului)
 

...Moldoveanul nostru așadar, după ce se jeluie pe toate guvernele și administrațiile țariste, și apoi sovietice, apoi și mai ales cele post-sovietice, de ajunge la ultima guvernare și vai și amar de dânsa, căci cade sub o critică acerbă de îi ies okii, deci, sătul de atâtă critică, propune, în sfârșit, și o soluție, cum de ieșit din criză...

Judecă așa: nicio guvernare de după independentă nu a fost capabilă sa o facă (să iasă din criză), deci, puține șanse sunt ca și vreuna viitoare o va face. Respectiv => guvernarea în genere nu e soluție. Soluția e transferul de administrare la o altă capitală, cum e deprins moldoveanul. Cineva ne-ar guverna mai bine decât o facem înșine!

Haideți sa vedem, în asa caz, pragmatic, cine ar fi candidații să ne guverneze... Ar părea simplu, pentru unii cititori, și simplu pentru alți cititori, însa haideți să enumeram potențialii candidați, adică cui ne-am ceda, asa, de mai mult sau putin bunăvoie...

Sortez eventualii candidații în ordine alfabetică, să nu zică cititorul ca dau preferințe cuiva: 
  • Bulgaria
  • China
  • Germania
  • Italia
  • România
  • Rusia
  • SUA
  • Turcia
  • Ucraina
Să analizam plusurile și minusurile fiecărui candidat, avantajele și dezavantajele pentru Moldoveni și pentru țara gazdă.

Bulgaria
Mai putina lume cunoaște, însă poporul Bulgar este unul din popoarele ce istoric au guvernat teritoriul actualei Republici Moldovenești. In particular în secolele IX și X marea parte a teritoriilor actuale ale R. Moldova erau sub egida marelui Țarat Bulgar. Bulgarii actuali sunt în mare parte concentrați în Bugeac, la sudul Moldovei, formând aproximativ 2% din populația tarii.

: Bulgaria este membru al UE și NATO, ce ar face Moldovenii respectiv membri. O parte din locuitorii Moldovei deja cunosc limba bulgara, unii poseda pașapoarte Bulgare. Bulgaria are munți și o parte a litoralului Marii Negre.
– : Nu avem frontiera comuna. In cazul dacă limba oficiala va fi recunoscuta Bulgara, necesitatea studierii acestei limbi slave de către majoritatea populației. Risc sporit de a pierde Transnistria.


China
Una dintre cele mai vechi civilizații din lume, prima economie mondiala în viitorul apropiat (zeci de ani), a doua țara după suprafața uscatului, Republica Populară Chineză este o țara cu cea mai rapida creștere economica pe Terra. Posesoare de arme nucleare și cea mai mare armata permanenta, China are relații vechi și prietenoase cu Republica Moldova. In secolul al XVII țarul Rus îl trimite pe moldoveanul Nicolae Milescu-Spatarul ca ambasador în China. Relațiile Moldo-Chineze sunt dinamizate în perioada guvernării PCRM, când ambele tari aveau un partid Comunist la conducere.

: Transformare profunda și completa a bazelor economice și politice. Creșterea nivelului de viata (salariul mediu a unui diplomat chinez în 2019 se balansa intre în juriul 800€, relativ la preturile locale)
– : Lipsa frontierei comune. Necesitatea de a învață limba chineza, complet diferita de cea locala. Transformare profunda și completa a bazelor economice, sociale și politice (economie planificata, limitarea libertăților).


Germania
Germania este motorul și inima Uniunii Europene, țara cu cea mai multa populație și cei mai dezvoltata economie din UE. Nivelul corupției este cel mai mic din aceasta lista (locul 11 mondial). Germania s-a numărat printre primele țări care au recunoscut independența Republicii Moldova și a înființat o misiune diplomatică. ca și Bulgarii, Germanii în Moldova locuiesc/iau mai mult la sud (Bugeac) , de ex în 1930 ei reprezentau 3% din populația Basarabiei. Fostul președinte a Germaniei, Horst Köhler era născut din părinți germani basarabeni. Exista și o societate a germanilor basarabeni cu sediul la Stuttgart.

: Aderarea la federația Germana ca subiect al federației ar permite o autonomie clasica Germana, devenirea automata a membrilor NATO și UE, pașaportul German e unul din pașapoartele cele mai permisibile din lume (deci călătoriile simplificate la maxim). Posibilitatea de a învăța limba Germana gratuit. Creșterea semnificativa a standardelor de viata și a respectării celorlalte standarde posibile și imaginabile (printre care și corupția) 
– : Lipsa frontierei comune. Necesitatea de a învăța limba Germana. Context slab istoric (o parte din populație ar putea chiar sa fie împotrivă din considerente istorice - lupta împotriva nazismului în timpul celui de al doilea război etc). Risc moderat de a pierde Transnistria.


Italia
Cu toate ca România este țara din UE cu o limba și frontiera comuna a Moldovei, majoritatea moldovenilor din UE pleacă și trăiesc în Republica Italiana, având cea mai numeroasă comunitate de moldoveni, după Rusia. Aici se afla colonii întregi de concetățenii noștri, ocupând sate și orășele întregi, cu biserici, magazine, servicii, sisteme de transport etc. Anume capitala Italiana a dat naștere denumirii alternative a limbii moldovenești - romana. Italia este una din cele mai influente 10 tari din lume.

+ : Limba Italiana este ușor de învățat pentru moldoveni și distanta intre tari este cale de o zi cu automobilul sau doua ore cu avionul. Devenirea membru al UE și NATO. Creșterea nivelului de viata și dinamizare economica.
– : Lipsa frontierei comune. Necesitatea de a învăța limba italiana. Risc moderat de a pierde Transnistria.


România
România este o țara ce vorbește oficial aceeași limba cu majoritatea populației din R. Moldova. Istoric, teritoriul R. Moldova actuale era administrat de Romania timp sumar de 25 de ani (1918=>40 și apoi 1941 => 44). La fel Romania administrează cea de a doua jumătate a Moldovei istorice, în care se afla și fostele capitale ale Moldovei (Baia, Siret, Suceava, Roman și Iașii). Romania este membru al NATO și UE. Economia României și nivelul de viata din Romania sunt modeste, însa superioare celor din Republica Moldova. 

+ : Reunificarea istorică a teritoriilor Moldovei. Frontiera comună. Intrarea în UE și NATO. Creșterea (deși probabil, foarte modesta) a nivelului de viata. Pentru majoritatea nu e necesara învățarea a altei limbi oficiale. Împlinirea visului naționaliștilor români despre "România Mare". O parte din cetățeni ai R. Moldova deja poseda pașapoartele românești.
– : Pierderea automata a Transnistriei, un risc sporit și pentru Găgăuzia, ambele opunându-se cu înverșunare unui proiect eventual. Ruralizarea regiunii, după practica Basarabiei în cadrul României interbelice.


Rusia
Ca și România, Rusia este o țara ce oficial vorbește aceeași limba cunoscuta de majoritatea populației din R. Moldova (acoperirea de cunoscători ai limbii ruse, din păcate, încă întrece pe cei ce pot utiliza limba de stat). Limba slavonă, era limba oficială la ambele popoare în Evul Mediu... Rusia este cea mai mare țară din lume, cu capacități nucleare și o armata dezvoltată. Rusia are un control de facto asupra teritoriului Transnistriei al Republicii Moldova. Pe parcursul istoriei, administrația de la Moscova controlează teritoriul actual al Republicii Moldova cu mici întreruperi, din 1812 pană la 1991. Rusia are o influentă economică și politică enormă asupra proceselor din Republica Moldova.

+ : Lipsa socului: moldovenii au o experiența bogata a administrației de la Moscova pe parcursul ultimelor secole. Studierea limbii ruse nu este necesara, în majoritatea cazurilor, căci se practica cât în școli atât și în strada. Protecție militara alternativa a NATO. Recuperarea controlului de facto asupra Transnistriei. Stabilizarea schimburilor economice cu subiecții tradiționali economici ai Moldovei din Rusia. O parte din cetățenii R. Moldova deja poseda pașapoarte rusești. Îmbunatățirea moderata a situației sociale și a celei economice.
– : Lipsa de frontiera comună. Posibila degradarea a libertății presei și a nivelului de corupție. Pierderea asocierii cu UE și a avantajelor economice ce rezulta din acestea. Întristarea profunda a elementelor locale naționaliste. Posibila deteriorare a schimburilor comerciale cu alți agenți economici din cauza sancțiunilor internaționale impuse Rusiei.


SUA
Prima putere mondiala, Statele Unite ale Americii sunt inutil de prezentat. 

+ : Intense transformări sociale și politice. Integrarea economiei naționale în prima economie mondiala. Revenirea moldovenilor din străinătate. Învățarea oferita de stat a limbii engleze. 
– : Pierderea automata a Transnistriei. Apariția potențială a problemelor economice din cauza relațiilor cu Rusia, însă și a acordurilor economice intre SUA și țările Europene. Lipsa de frontiera comuna. Lupta cu afluxul de i(!)migranți.


Turcia
Actualmente Turcia este supranumita China Europei, pentru ritmurile de creșterea economica.
Turcia cooperează intens cu Găgăuzia din Moldova, în care trăiește o populație găgăuza cu origini turce, Turcia și Moldova au avut deja relații de vasal - suzeran. cu toate ca ne lipsește frontiera comuna, comunicațiile pot fi facilitate pe cale fluvial-maritima, ambele având acces la Marea Neagra.

+ : Dinamizarea economica. Facilitarea accesului Turc (și respectiv Moldav) în UE. Intrarea în NATO. Dezvoltarea infrastructurii maritime. 
– : Lipsa de frontiera comuna. Diferențe confesionale. Background complex istoric. Necesitatea învățării unei limbi noi.


Ucraina
Ucraina este vecinul de Est al Moldovei. Țara cu cea mai întinsă frontiera comuna a Republicii Moldova, ce ar dispărea în cazul cedării suveranității în favoarea Kievului. Moldova și Ucraina au probleme post-sovietice similare, atât identitare, cât și economice sau politice.

+ : Frontieră comună. Probleme cunoscute și comune. Redobândirea teritoriilor de la sudul și nordul Moldovei vechi (Bugeacul, Cetatea-Albă, Bucovina) și ieșirea la Carpați și Marea neagră.
– : Probleme comune. Implicarea în războiul de la estul tarii cu elemente rusești, și posibilitatea reapariției rănii transnistrene într-un nou context. Lipsa atractivității economice, politice sau sociale.


***
PS. Textul dat este un pamflet și evident nu cheamă la cedarea suveranității Moldovei oricărei din tarile enumerate !
***

Concluzii
Lăsăm cititorul sa facă singur concluziile, votând pentru suzeranul sau preferat :

surveys